Learn. Dream. Build  |  Innoverend leren 4.0!

AR en VR in gebruik

Dankzij de snel veranderende technologieën, zien we wereldwijd steeds meer dat werkomgevingen manieren vinden die medewerkers helpen zich te ontwikkelen. Nieuwe technieken als AR en VR worden steeds belangrijker en hoewel de ontwikkelingen pas aan het begin van de mogelijkheden staan zien we nu al de enorme potentie van leren met VR en AR.

Scenariogebaseerd leren met VR

Zodra je een VR bril op zet kom je terecht in een andere wereld. In een virtuele werkelijkheid. We kunnen dan dus een gebeurtenis nabootsen en handelingen elkaar laten opvolgen. Door eerst een verhaal of script te schrijven en daar keuzemomenten in te bouwen kan je nabootsen wat iemand kan ervaren op basis van keuzes die hij of zij maakt. De basis is dus wel het verhaal. De manier waarop je dit aanpakt is door eerst een scenario te omschrijven, vervolgens een vraag te stellen en op basis van die vraag 2 of meerdere keuzes te geven. Een keuze bepaalt de volgende scene. Kiest iemand verkeerd dan laat je die keuze ervaren in de volgende scene en je geeft nieuwe keuzemogelijkheden die iemand terug kunnen brengen op het juiste pad of nog verder van de juiste keuze af laten drijven. De volgende scene biedt weer een aantal opties. Doel is om iemand te laten ervaren en daardoor te laten leren wat de consequenties van keuzes zijn, maar wel altijd met een optie hoe ze terug kunnen komen op het juiste pad. Zo leer je vanzelf hoe te handelen door keuzes te maken en te ervaren.

Het gebruik van slimme brillen en AR

Slimme brillen waarin we gebruik maken van AR kunnen een medewerker allerlei mogelijkheden geven om extra informatie op te halen zonder dat je van je plaats gaat. Denk aan een monteur die aan het werk is in een fabriek om een machine te repareren. Soms heb je even behoefte aan wat extra info of je weet niet exact hoe een bepaald onderdeel losgehaald moet worden. Door nu je slimme bril op te zetten en naar het onderdeel te kijken kan je met de juiste techniek het onderdeel virtueel loshalen, een video bekijken hoe het werkt, of nog leuker even een externe collega via je bril bellen en mee laten kijken. Je collega kan op afstand vanaf een scherm jou en wellicht tegelijkertijd nog een collega ondersteunen, mee kijken en adviseren. Ideaal toch? Denk bijvoorbeeld aan een praktische oplossing waarbij je klant als eerstelijns naar machine kijkt en jij als leverancier op afstand mee kijkt en je eerste inschatting maakt. Scheelt je reistijd en verbetert je directe service enorm. Dat is nog maar een tipje van wat we kunnen en waar we je mee laten spelen als je bij ons op de Creator Campus komt!