Learn. Dream. Build  |  Innoverend leren 4.0!

Wat is Augmented Reality en hoe gebruiken we het

In ons dagelijkse leven gebruiken we continue nieuwe technieken. Sommige sluipen ons leven in zonder dat we het door hebben. Zo is het ook met Augmented Reality. Vertaalt betekent dit: aangepaste werkelijkheid. We passen wat we zien aan zodat je daar je voordeel mee kunt doen.

AR kan zowel in het privéleven als professioneel erg handig zijn. Er komen steeds meer toepassingen die je zowel privé als zakelijk kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan een woonwinkel als IKEA waar je met je camera je kamer kunt bekijken en via de webshop direct producten in je kamer kunt tonen, zodat je woonkamer ineens de IKEA showroom wordt. Handig toch? Of professioneel waarbij een arts tijdens het opereren via een aparte bril direct bij je patientendossier kan zonder ook maar van je zijde te wijken.

Wat is augmented reality precies?

Een makkelijk te begrijpen definitie is er niet echt. Letterlijk vertaald betekent het ‘verhoogde/toegevoegde realiteit’, maar daar word je natuurlijk niet veel wijzer van. We zien het zelf het meest als een aangepaste werkelijkheid. Zonder AR zie je wat je zonder techniek ziet, voegen we daar AR aan toe dan wijzigt wat je ziet. Concreet betekent augmented reality dat je op een realistische manier virtuele elementen aan beelden gaat toevoegen. Precies zoals IKEA met zijn AR app doet. Mensen kunnen dit al gebruiken en zonder dat ze doorhebben dat dit AR technologie is ben je dus al bezig met de nieuwste technieken. Bekijk onderstaand de IKEA video.

AR in een professionele omgeving

Het klinkt allemaal leuk, maar hoe kan je nu AR inzetten in een professionele omgeving. Waar wij ons op richten is bijvoorbeeld om AR slim te gebruiken in de techniek. Door een AR bril op te zetten bij onderhoud aan een bepaalde machine kunnen we ineens allerlei ondersteunende middelen toevoegen om de monteur te helpen een probleem op te lossen. Denk aan video’s, handleidingen, maar denk ook aan ondersteuning op afstand omdat iemand op een locatie 100 km verderop via de bril mee kan kijken en met de monteur kan overleggen wat te doen.
We hebben hier een leuke video van gemaakt waarin we dit uitleggen.